Ekonomi

Türkiye Bisiklet Turizmi Derneği Başkanı: Bisiklet turizmi yaygınlaşırsa futbol ve golfü geride bırakır

BİSİKLET Turizmi Derneği Başkanı Recep Şamil Yaşacan, Avrupa’nın bisiklet turizminden 52 milyar euro gelir elde ettiğini, bisiklet turizminin Türkiye’de tanınması için çalışmalar yapıldığını söyledi. Yaşacan, “Futbolu ve golfü geçecek. Tabii bunun altyapısı hazırlanırsa” dedi. Uluslararası Bisiklet Federasyonu ve Türkiye Bisiklet Turizmi Derneği tarafından geçen yıl ilki düzenlenen Türkiye Kış Bisiklet Yarışları Serisi’nin kapsamı bu yıl genişletildi. ‘Türkiye Kış/Yaz Bisiklet Yarışları Serisi’ adı altında düzenlenecek yarışlar, Antalya ve Kayseri’de yapılacak. 27 Ocak’ta başlayacak yarışın kış etabı toplam 8 etaptan oluşacak. Aspendos ve Serik’in Side, Aksu, Manavgat ve Alanya ilçeleri gibi tarihi ve turistik bölgelerde yapılacak yarış 3 Mart’ta tamamlanacak. Serinin yaz kısmı ise Kayseri Erciyes’te devam edecek. Toplam 9 etabın koşulacağı Erciyes yarışları, 6 Temmuz’da başlayıp 25 Ağustos’ta sona erecek. Türkiye Kış/Yaz Bisiklet Yarışları Serisi’nde dünyanın en değerli yarışçıları ve grupları yarışacak.

‘ANTALYA’DA 38 BİSİKLET DOSTU OTEL’

Bisiklet Turizmi Derneği Başkanı Recep Şamil Yaşacan, düzenlenecek yarışın dünyanın en büyük bisiklet yarışı serisi olduğunu belirterek, yarışların Ocak, Şubat ve Mart aylarında Antalya bölgesinde, etapların ise Temmuz ayında yapılacağını belirtti. Ağustos ayında ise Erciyes’te yapılacak. Bisiklet turizminin önemine vurgu yapan Yaşacan, yükün bisiklet dostu otellere verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Antalya’da bisiklet dostu 38 otel bulunduğunu anlatan Yaşacan, bu sayının İspanya’da 1200 civarında olduğunu vurguladı.

‘SOSYAL MEDYADA ÜLKEMİZİ BÜYÜK TANITIM YAPIYORLAR’

Bu tür yarışların Türkiye’nin bisiklet turizmine uygun olduğunu göstermek amacıyla düzenlendiğini belirten Yaşacan, “Bu yarışlarla ülkemizin bisiklete uygun olduğunu göstermiş oluyoruz. Bu nedenle dünyanın en büyük bisiklet yarışı serisini Türkiye’ye getirdik. Çin’den.” , Endonezya, Japonya Arabistan’dan, Afrika’dan, ABD’den, Avrupa’nın her yerinden ve BDT ülkelerinden birçok takım geliyor, buradaki yarışa katılıyorlar, çünkü bu uluslararası bir yarış serisi, özel sektörün düzenlediği herhangi bir yarış serisi değil. Buraya gelen her takım yarışa katılıyor. Ülke puan topluyor ve olimpiyatlara katılıyor. Resmi federasyonla birlikte düzenlediğimiz resmi bir yarış serisidir. Bu da ülkemize ve turizmimize büyük katkı sağlayacaktır. tanıtım ve ‘gaziler’ dediğimiz bisikletli turistler için. Bu bisikletçilerin hepsi Maradona. “Hepsi Ronaldo. Ülkemizi sosyal medyada müthiş bir şekilde tanıtıyorlar. Milyonlarca takipçisi var” dedi.

‘AVRUPA’YA 52 MİLYAR AVRO GERİ DÖNDÜ’

Avrupa’nın şu anda bisiklet turizminden 52 milyar euro gelir elde ettiğini kaydeden Yaşacan, “Bunu nasıl 75 milyar euroya çıkarırız? Bunun için uğraşıyorlar. Kültür ve Turizm Bakanımız konuyu çok iyi bildiği için gidiyor ve gidiyor. her türlü tanıtım ve fuara katılıyor. Yavaş yavaş iki “Üç yıl içinde bu çok popüler olacak. Futbolu, golfü, her şeyi geride bırakacak. Tabii bunun için gerekli yapı hazırlanırsa. Yoldu, oteldi vs. Bakanlığımız bu konuda da yoğun bir şekilde çalışıyor” dedi.

‘HEDEF 5-10 MİLYAR EURO ALMAK’

Avrupa’da bisiklet müşterilerinin 52 milyar euroluk cirosunun olduğunu belirten Yaşacan, “Dünyada demiyorum bu rakam sadece Avrupa’da. Hedefimiz bunun 5-10 milyar eurosunu elde etmek. Eğer yapabilirsek” dedi. 1-2 yıl içinde bu rakamları alırsak kendimizi başarılı sayacağız. Ülkemizde bisiklet yarışlarını satın aldık.” Yarışlara birçok ülkeden sporcu gelecek. Bu ülkemizin tanıtımı açısından çok değerli. Adım adım ilerliyoruz. Gelecekte bisiklet turizmi bu hızla devam ederse 5 milyar euro hayal değil. 5 milyar avroyu bile sevmeyeceğiz. Hedef en az 10 milyar euro olacak. Mevcut süreci “İyi işletirsek bu rakamlara ulaşabiliriz” dedi.

‘KONUSUN CİDDİNI ANLARSANIZ AVRUPA’YI GEÇİRİZ’

Yaşacan, otelcilerin bu konuya destek vermesi durumunda Avrupa’yı geride bırakacaklarını kaydetti. Yaşacan, “Bisiklet turizminde henüz yemek yiyemedik. Otel sayımız sadece 38 ama çığ gibi artıyor. 1996 yılında ülkemizde neredeyse futbol sahası yoktu. Şimdi özel sektörün elinde daha fazla var.” Bölgemizde 200’den fazla futbol sahası var. Bisiklet dostu oteller bu işin ciddiyetini anlarsa çığ olur.” Büyüyüp Avrupa’yı geçeceğiz. Futbolda nasıl dünyayı geçtiysek bisiklette de aynı şekilde ilerleyeceğiz. Bunu benimsersek Avrupa’nın 75 milyar euroluk cirosunun yüzde 30-40’ını alırız. Doğamız, tarihi mekanlarımız daha iyi. Avrupa’da bisiklete binilecek ay ise “Sayıları 4’ü geçmemekle birlikte 12 ay bizimle bisiklete binebilirler” dedi.

kuluncak-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu